electronic music & club events guide
search | newsletter | add event | twitter | facebook | podcast
  EVENTS NEWS BLOG INTERVIEWS DJ/ARTISTS CLUBS AUDIO PHOTO/REVIEWS LINKS CONTACTS  
home»interviews »Мартин Ейерер
 

Мартин Ейерер

 
date: 6 април 2007
location: София, България
event: Мартин Ейерер в Червило
text/questions: Елена Йоновска

Мартин Ейерер стана изключително популярен сред хората, които посещават Chervilo още през 2005 с безкомпромисното “She Loves It”, а в момента супер актуален е изцяло преработения от него нов сингъл на Client “Drive”. Затова за някои може да се стори странно, че всъщност Мартин е DJ, отпреди цели 18 години. Има и шоу по национално радио в Германия, в което се изявяват гости от ранга на Miss Kittin. Друго, което няма как да научите за него докато не го заговорите е, че срещу вас седи много интелигентен и възпитан събеседник, с който дълго може да си говорите за любими групи, места по света и какво ли още не.

Уморяваш ли се понякога от непрекъснатото пътуване, което е свързано с професията ти?
Първо, аз обичам DJ-гиговете, не обичам самото пътуване, защото то е губене на време, прекарваш много време по летища и самолети. Но обичам да посещавам нови страни, да виждам нови клубове. В общи линии пътуването винаги ми е било цел, както и на всеки DJ – да излезнеш от собствената си страна, да видиш нещо различно, как е там... Опитвам се, доколкото мога да посещавам и забележителности, но обикновено излизам от вкъщи в петък сутринта и се връщам в неделя вечерта, защото имам радио-шоу. И така, ето, че 3 дена от седмицата са минали, а останалата част - аз имам семейство и искам да прекарвам време с тях, работата по продукцията също си иска своето.

Разкажи ни за радио-шоуто, чух наскоро за него, а явно в Германия е доста популярно. Може ли да се слуша онлайн?
Да, на www.sunshine-live.de може да се слуша в реално време, а също така го записвам и давам на доста страни, които на свой ред го излъчват. Примерно Proton radio от Канада, едно от най-известните интернет радиа според мен. Там имам шоу в събота вечер. И по едно австралийско радио, което се казва www.Pulseradio.net

Каква е сцената в Щутгарт, откъдето си?
Роден съм в Мюнхен, но съм израстнал в Шутгарт. Там имаме две големи сцени, едната е хип-хоп. В Германия това е може би едно от местата с най-силна хип-хоп сцена. Освен това имаме наистина много добре развита сцена за електронна музика. Шутгарт сам по себе си не е особено голям, има 600 хил. жители, но с покрайнините стават 2 млн. души, което са вече много хора. Имаме много по-малки клубове, 3-4 много добри в момента места.

Аз знам М1.
М1 беше наистина много популярен и един от най-добрите, но нещата се промениха малко напоследък, защото М1 винаги букваше и имаше най-големите звезди като Sven Vaeth и WestBam, затова по-малките клубове започнаха да залагат на по-новите и неизвестни минимал DJ-и. И сега, тъй като минималът е най-актуалната музика в Германия, това промеи статута на М1. Все още си е техно клуб, но сега има 3 други по-малки клуба – единият е Climax, там съм резидент и пускам веднъж на всеки 2 месеца, а клубът е разположен в бившо кино.

Значи това е мястото, където би ми препоръчал да отида, ако съм в Щутгарт. А по света кои са най-добрите клубове според теб?
Хората винаги задават този въпрос, но според мен е много трудно да се отговори, защото винаги е партито, конкретната вечер, които се получават специални. Например бях в Солун, в Decadence и много ми хареса. Също Climax в Щутгарт, където пускам ми е много любим, започва късно към 3, обаче работи до 8 сутринта. В 4-5 часа е толкова пълно с хора, тогава е най-силния момент, луда работа! А и ми е близко до вкъщи. Винаги се въодушевявам също така от нови, необичайни места. Наскоро пусках в Индия, което беше жестоко! Очевидно в Индия само богатите ходят по клубове и ми бяха казали „Трябва да пускаш хаус, не техно”, но когато отидох там въобще не беше така. Хората бяха абсолютно отворени към новото, много възприемчиви и в Индия не пият много алкохол, не взимат наркотици, партито се получи невероятно! Забавното беше, че всички бяха облечени толкова официално, че аз направо се почувствах неудобно с casual облеклото си. Никота не ми се беше случвало да идват със смокинги на гиговете ми. През юли очаквам с огромно нетърпение турнето ми в Бразилия. Не съм свирил досега в Южна Америка. През юни съм в Мексико, през август в Аржентина. Свирил съм доста в Източна Европа, в Косово примерно 4 пъти и много ми харесва. Хората не са толкова уморени от всичко като в Германия, нямат много пари и ако отидат на клуб, си личи, че всяко парти за тях е един малък празник. Така много по-лесно става купона.

А ти самия какви клубове предпочиташ?
О, аз харесвам по-малките клубове с капацитет 300-500 човека, дошли заради музиката. Когато става въпрос за големи клубове над 1000 човека, повечето не знаят въобще кой е DJ-а и просто няма как, трябва да пускаш по-комерсиални неща.

Едно от нещата, с които си известен са ремиксите, които правиш, би ли ни обяснил как процедираш тогава, ти ли избираш артистите, които да ремиксираш или те идват сами при теб? Кой е най-любимия ти ремикс, който си правил?
Те идват при мен и аз правя селекция на артистите и парчетата, защото имам много заявки и малко време. Когато започвах, правех ремикси, за да се промотирам, сега вече е обратното. Парите, които ми се плащат също имат значение, но невинаги. Примерно наскоро направих ремикс за Client. Харесвам ги много, както и новия им албум и заради това реших да ги питам дали биха искали да изпеят вокалите за един мой нов сингъл. Пратих им разни мои неща и на тях много им харесаха, съгласиха се, записаха вокалите, но те не бяха много подходящи за това мое парче, затова ще ги използвам в следващо, но те пък решиха, че искат да ремиксирам “Drive” и така направихме по нещо един за друг. Правил съм и 3 ремикса за Kosheen, изключително харесвам гласа на Sian и въобще ремикси за такива артисти са ми много ценни, за мен е удоволствие да ги правя.

Любимият ти трак в момента?
Много труден въпрос! Аз харесвам много различна музика и слушам постоянно от рок до какво ли не. Освен това понякога има някое парче, което много ти харесва и го пускаш в сет една вечер и наистина пасва перфектно, на следващата вечер го пускаш пак и го чуваш по съвсем различн начин. И това се променя, така че обикновено си имам няколко любими парчета, но не мога да избера едно от тях. Използвам Final Scratch, не Ableton, защото ми харесва усещането за грамофони. Да свириш само с Ableton, липсва елемента ръката на DJ-а да пипне. С Final Scratch не е нужно да нося толкова много плочи със себе си. Получавам и доста неща на mp3 от лейбъли и трябва да решавам дали да ги пускам като CD-R или нещо друго, което не ми харесва. За мен CD-та е най-добре.

Последен въпрос, защото днес е Великден, какво мислиш за великденското зайче?
О, надявам се да ми донесе много подаръци.

То слуша ли електронна музика?
Разбира се!

КРАЙ
 
COMMENTS:
No comments yet
 
NAME:

E-MAIL:

number
COMMENT:
The comments should be in ENGLISH LANGUAGE ONLY and should NOT be off-topic or contain abusive language or spam.
 
06.04.2007  (CE)