electronic music & club events guide
search | newsletter | add event | twitter | facebook | podcast
  EVENTS NEWS BLOG INTERVIEWS DJ/ARTISTS CLUBS AUDIO PHOTO/REVIEWS LINKS CONTACTS  
home»interviews »Сатоши Томий
 

Сатоши Томий

 
date: 17.05.2007
location: Party Center 4KM
event: SeeMe presents "SAW Recordings" Night
text/questions: Елена Йоновска

Класически обучен пианист от Япония, любовта на Satoshi Tomiie към музиката преминава през хип-хопа, за да стигне до ранния чикагски хаус. Открит е от Frankie Knuckles и след като съвместното им парче “Tears” от 1989 се превръща в една от съвременните хаус класики, Satoshi се премества в Ню Йорк. Оттам пътят му е неизменно нагоре, като през 2001 основава SAW Recordings. SAW, едно от имената на звуковата вълна /синус, квадрат, триъгълник и т.н./, която артистите използват, за да променят и изкривяват звука, когато създават музика.

Какво си спомняш от предишния път в България, в Chervilo, септември ’06?

А! Беше страхотно парти, нали? Клубът беше много хубав... Е, звукът може да бъде малко подобрен...

Мислиш, че фестивали като SEEMЕ допринасят за популяризирането на електронната култура на Балканите и въобще мислиш ли, че Източна Европа е ново и интересно място, където има потенциал за развитие не само на клубната сцена, а и на музикалния пазар?

Това е нов пазар и сцена. Но ето в Унгария, сцената придоби голяма популярност преди няколко години, но сега изведнъж замря. Не е като в Истанбул, да речем, а просто се оказа временно явление. Надявам се, че тук ще е по-трайно това ново движение и ще се развива напред. Самият фестивал има различен дух, защото привлича хора от други страни да идват тук и да видят как е. Така, че се надявам да продължавате да го провеждате всяка година.

Благодаря! Японец си, но отдавна пребиваваш в Ню Йорк, където е и вашия лейбъл заедно с Hector Romero – SAW Recordings. Как предпочиташ да те изписват по флайери, като от Япония или от САЩ?

Ами, аз съм японец, така че – Япония. Наистина Ню Йорк се превърна в мой втори дом и много промоутъри от Япония ме пишат от САЩ, но въпреки това моят истински и духовен дом е Токио, Япония.

А защо според теб в Япония феновете са толкова луди, не само в електронната музика, но и при групите, изпълнителите се издигат в култ?

Според мен внимателно избират и когато са решат, че нещо им харесва, се опитват да научат, колкото се може повече за него, това е нещо, в което японците сме добри. Купуват плочи, ходят на всички партита или концерти... Въобще изразяват любовта си към дадения артист по всички възможни начини.

Много от DJ-те, които съм питала посочват SAW Recordings като любим лейбъл. Защо мислиш е така?

Ами, аз съм собственика, благодаря! Поласкан съм! Може би ни харесват, защото наистина се стараем да предлагаме качествена музика, без да бъдем еднообразни. При нас има дийп, електро, понякога техно. Хектор и аз харесваме най-различна музика и не се ограничаваме в само един стил.

Колко пъти в годината да успявате да комбинирате DJ-пътуванията си, така че да пускате заедно с Хектор?

Може би 5-6 пъти в годината.

Значи днес е специална вечер?

Да, но всъщност ние просто се забавляваме, не го приемаме толкова сериозно.

Какво мислиш за DJ-и, които все още не използват никакъв софтуер и специална техника, докато пускат?

Е, това е техен избор. За мен технологиите са просто играчки. Защо да не ги използвам? Това е моето мнение по въпроса. За мен е забавление да свиря по този начин, но ако за някой не е, мога да го разбера. Но при положение, че цялата сцена се движи в тази посока, ако някой се ограничава в използването на нови технологии, той просто изостава. Все още излизат много неща на винил, но не колкото преди и това би затруднило нещата за един такъв DJ.

Да, когато Stephane K /между другото също от SAW Recordings/ беше тук, ми каза, че няма сила, която да го върне към традиционното пускане на винили.

Абе, не знам, той изобщо може ли да смесва винил? /смее се Satoshi...бел. авт.: Може, но вече няма време за нищо освен за сета, така че прекратяваме дискусията/

Благодаря, ти много за интервюто и затова, че отново дойде в България!

КРАЙ
 
COMMENTS:
No comments yet
 
NAME:

E-MAIL:

number
COMMENT:
The comments should be in ENGLISH LANGUAGE ONLY and should NOT be off-topic or contain abusive language or spam.
 
17.05.2007  (CE)